de volgende stap in jouw carrière

Daar waar de focus bij de Full Course ligt om je passie om te zetten in productie, staat bij deze opleiding ‘van productie naar professional’ centraal. Full Course Jaar 2 biedt alle essentiële tools om jouw eigen sound en identiteit als artiest uit te bouwen en de basis te leggen voor jouw succes als professional.

 

“In Full Course jaar 2 ga je samen met je medestudenten aan de slag om jouw potentie als artiest te verwezenlijken. Dat betekent zowel verdieping als verbreding in de onderwerpen waarin je progressie wilt boeken.”

Marijn Nikerk

Full Course docent, MPA

INTRODUCTIE

MEER OVER INTRODUCTIE

Waar in het eerste jaar van de Full Course de eigenschappen om het vak produceren te beheersen aan bod komen, werk je in jaar 2 van de Full Course aan jouw verdere ontwikkeling als producer, componist, audio engineer en performing artist. De onderwerpen die je al beheerst worden verder uitgediept met onder andere: geavanceerde mixage, composities en sound design. Naast de behandeling van deze vaardigheden word je verder klaargestoomd als professional met lessen over muziekrecht, muziekmarketing, artist development en live performances. De lessen worden naast de vaste docenten van MPA verzorgd door gespecialiseerde gastdocenten uit de muziekwereld. Gezamenlijk helpen deze professionals je om je volledige potentieel als artiest te verwezenlijken.

HARMONIE & SONG WRITING

MEER OVER HARMONIE & SONGWRITING

Het maken van loops waar je tevreden mee bent is vrij makkelijk. Dit omzetten in een dynamische track met de juiste spanningsboog is daarentegen een grotere uitdaging. In de lessen Harmonie & Song Writing ga je in de praktijk aan de slag met het maken van songs waarbij veel aandacht wordt besteed aan harmonieleer en het schrijven van composities met vocalen.

Je klasgenoten en jij gaan samen met een vocalist(e) de studio in en je past de opgedane kennis uit de lessen in de praktijk toe.  Je leert het juist toepassen van hooks, basslines en nog meer creatieve technieken om jouw muziek de juiste structuur te geven. Hiermee versterk je de fundering en breng je je tracks naar een nog hoger niveau.

software

COMPOSITIE VOOR BEELD

MEER OVER COMPOSITIE VOOR BEELD

De kunst van het componeren voor beeld ga je toepassen op uitdagende audioprojecten. Het maken van soundtracks, oftewel scoring, bieden voor een professionele producer veel kansen in het genereren van inkomsten in de audiovisuele branche. De gastdocent binnen dit onderwerp deelt zijn ervaring en kennis en laat ‘on the spot’ zijn werkwijze zien in het maken van muziek voor films, advertenties en games. Na de gevolgde lessen pas je in een praktijkopdracht de opgedane kennis over harmonie en song writing toe bij het realiseren van een soundtrack.

MIXAGE

MEER OVER MIXAGE

Een goede mix van jouw track kan het verschil maken tussen getekend worden door een label of een track die niet goed opgepakt wordt. In deze lessen word je ondergedompeld in de wereld van technieken in geavanceerde compressie, het gebruik van noise gate, reverb, groep mixage, gevorderde toepassingen van EQ’s en nog veel meer. Allemaal technieken die je helpen om een professionele audio engineer te worden.

Eén van de lessen bestaat uit een opdracht waarbij de docent een ‘on the spot’ mix doet. Als praktijkopdracht creëer je vervolgens jouw eigen creatieve mix van een project. Na het analyseren van de projecten van je medestudenten, neem je de opgedane kennis mee naar de lessen in mastering.

MASTERING

MEER OVER MASTERING

Om jouw producties beter te laten klinken dan de medeproducers in het genre waar jij in produceert, is een juiste mastering van je tracks essentieel. Met de lessen van een gespecialiseerd gastdocent leer je jouw gehoor hiervoor verder te trainen en zal je je daarnaast verdiepen in mastering, EQ, (multi-band) compressie, limiting, mid/side compressie en nog veel meer. Naast de opgedane kennis ga je ook in de praktijk aan de slag door een track van je medestudent te masteren. Deze training helpt je om zowel jouw eigen muziek als dat van anderen met de juiste ‘edge’ te kunnen masteren.

AKOESTIEK & MICROFOONS

MEER OVER AKOESTIEF EN MICROFOONS

Een niet te onderschatten aspect binnen het produceren, het afmixen en tijdens het optreden is het adequaat rekening houden met akoestiek. Tijdens de lessen in Akoestiek & Microfoons krijg je onder andere praktische tips over de juiste plaatsing van geluidsisolatie en in het aanbrengen ervan. Ook leer je berekeningen te maken in reflecties en staande golven zodat je zowel in je studio als op het podium de akoestiek in je voordeel kan laten werken.

Het aanscherpen van de kennis over microfoontechnieken rondom opnames maakt een groot verschil in het eindresultaat van jouw opnames. Met de kennis die je inmiddels bezit over het gebruik van microfoons, leer je tijdens de Full Course jaar 2 meer over de theorie en praktijk achter stereo micing. Het onderdeel Akoestiek & Microfoons wordt afgesloten met een theorietoets waarbij je luisterfragmenten gaat beoordelen.

VOCALEN & OPNAMES

MEER OVER VOCALEN & OPNAMES

Nauwkeurigheid, efficiëntie en een snelle workflow: dat leer je tijdens de lessen over vocalen en opnames. Als professionele producer is het belangrijk om vocalen op de juiste manier op te nemen en goed in de totale mix te zetten. Naast het kwalitatieve aspect is het in de praktijk minstens even belangrijk om te kunnen werken binnen een vastgestelde tijd. We bereiden je hierop voor door onder andere met een zanger of zangeres binnen drie uur een eindproject te realiseren waarna een klassikale feedbacksessie volgt. Je leert zo efficiënter werken en doe je doet waardevolle ervaring op.

Als aanvulling op de praktijkopdracht krijg je meerdere lessen in het afmixen van vocalen. Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan creatieve vocal processing, vocal chops, iZotope vocal synths, vocoders (ook met akkoorden) en nog meer technieken die waardevol zijn voor het mixen van vocalen naar jouw smaak. Tijdens een persoonlijke begeleidingsles met de docent neem je alle opgedane kennis tot nu toe samen door. De docent stelt hierbij jouw stijlkeuzes in mixage technieken centraal zodat er gericht gewerkt kan worden aan de verdere ontwikkeling van jouw sound.

SOUND DESIGN

MEER OVER SOUND DESIGN

Het creëren van jouw eigen sounds is cruciaal in het definiëren van een kenmerkende stijl en een unieke identiteit van jouw act. Hoe leer je de geluiden die je in je hoofd hebt om te zetten naar een volwaarde sound en welke keuzes zijn belangrijk om de tracks die je maakt de gewenste signature sound te geven? Tijdens de lessen in Sound Design ga je op zoek naar de persoonsgebonden antwoord op deze vragen.

In de praktijklessen werk je met software synths als Serum en ga je aan de slag met moderne en vintage hardware synths. Ook krijg je tijdens dit onderdeel les van verschillende gastdocenten: docenten die bekend staan om hun kennis in synthese en de kenmerkende sounds die hierbij horen. Kortom: alles wat je nodig hebt om jouw horizon te verbreden in het maken van geluiden. Met als enige limiet jouw eigen verbeelding.

SAMPLING

MEER OVER SAMPLING

Net als synthese is sampling een onderwerp waar je je als producer eindeloos in kan blijven verdiepen. Tijdens de lessen in Sampling worden geavanceerde technieken behandeld met veel aandacht voor de achterliggende toepassingen. Je gaat aan de slag met software samplers en leert sampling te gebruiken in combinatie met hardware. Ondertussen werk je door het volgen van deze lessen aan het uitbreiden van jouw geluidenbibliotheek en helpen de lessen tijdens dit onderdeel je bij het maken van de juiste keuzes tijdens het kiezen en bewerken van samples.

Een gespecialiseerde gastdocent neemt je vervolgens mee in de wereld van geavanceerde sampling. De lesstof bestaat hier onder andere uit granulaire synthese, re-sampling, processing & layering en nog meer benaderingen die jouw sound zullen versterken.

MUSIC MARKETING & MUZIEK RECHT

MEER OVER MUZIEKMARKETING & MUZIEK RECHT

Bij je ontwikkeling als professional is naast het muzikale aspect kennis over de muziekindustrie een must. Met lessen door experts uit de muziekindustrie krijg je alle tools aangereikt om jezelf goed als artiest in de markt te zetten. In de lessen over muziekmarketing zal aandacht worden besteed aan alle relevante platformen waarop je je kan profileren, het opzetten van een overtuigende pitch richting labels en het maken van een waterdicht schema voor jouw releases. Met de nadruk op unique selling points, helpen deze lessen je om op te vallen bij jouw doelgroep. Hiermee leg je de fundering van jou als artiest en werk je aan een groeiende fanbase.

Naast het promotionele aspect besteden we ook aandacht aan de kleine lettertjes. Hoe ga je om met afspraken rondom royalty’s en welke werkwijze hanteer je aan tijdens een contractonderhandeling? Wat zijn juridische valkuilen en wat zijn de rechten van producenten, auteurs en uitvoerende artiesten? Naast antwoord op deze vragen wordt er aandacht besteed aan platenmaatschappijen, muziekuitgevers, BUMA/STEMRA, SENA en krijg je advies over hoe je jouw artiestennaam het beste kan beschermen.

ARTIST DEVELOPMENT

MEER OVER ARTIST DEVELOPMENT

Jezelf optimaal presenteren als artiest is bij het opbouwen van jouw carrière van onschatbare waarde. Hoe presenteer je jezelf in een uitgaansgelegenheid? Op welke wijze profileer je je act online? Wat zijn de ‘do’s & don’ts’ tijdens het netwerken? De DJ’s en producers die wereldwijd een naam hebben opgebouwd delen tijdens dit onderdeel hun tips en ervaringen. Zij leggen je uit hoe de juiste keuzes te maken aan de hand van voorbeelden die hun carrière vooruit hebben geholpen.

Om de opgedane kennis in de praktijk te brengen verdiep je jezelf in een door jou gerespecteerde artiest en analyseer je diens presentatie van de act. De gastdocenten uit dit onderdeel zullen daarnaast ook tips geven op het gebied van presentatie op andere platformen zoals radio. Tot slot helpen de ervaringsdeskundigen je door middel van advies over het samenwerken met muzikanten tijdens studiosessies en op het podium.

LIVE PERFORMANCE

MEER OVER LIVE PERFORMANCE

Terwijl je steeds dieper in de kunst van jouw vakgebied duikt, zijn de mogelijkheden in het vormgeven van optredens steeds groter aan het worden. In het onderdeel Live Performances verdiep je je samen met de gastdocenten in innovatieve manieren om jouw live set van scratch op te bouwen tot een dynamisch optreden met doordacht gekozen hardware. Ook laat je je inspireren door onderzoek te doen naar hoe andere succesvolle artiesten de sprong van studio naar optredens hebben gemaakt.

Een indrukwekkende liveshow is een absolute meerwaarde voor een artiest, dus door te verdiepen in de wereld van live sets, helpen deze lessen om jouw totaalplaatje als artiest te versterken. Met deze meerwaarde ben jij vervolgens nog beter in staat het publiek aan te spreken, succesvol boekingen te realiseren en jouw act op de juiste podia te krijgen.

PERSOONLIJKE BEGELEIDING & AFSTUDEERPROJECT

MEER OVER PERSOONLIJKE BEGELEIDING & AFSTUDEERPROJECT

In het laatste gedeelte van de Full Course jaar 2 staat het in praktijk toepassen van alle opgedane kennis centraal. Je kiest een project wat geheel door jezelf is geproduceerd, gearrangeerd, gemixt en gemasterd en vervolgens stippel je het traject uit voor je release. Hierbij zet je jouw verworven kennis van de Artist Development en Music Marketing lessen in bij de pitch naar de juiste labels en online platformen met als doel het realiseren van een succesvolle release.

De eindbeoordeling vindt plaats op basis van de kwaliteit van jouw productie, de wijze waarop je de opgedane kennis toepast tijdens het traject en jouw algehele inspanning. Niet alleen kan dit leiden tot het Full Course jaar 2 diploma, ook zet je een volgende belangrijke stap in jouw carrière als professioneel artiest.

Guest Teachers

Lucien Foort

Amy Root

Ewout van der Linden

Delic

Beau Zwart

Bindu de Knock

lesdagen en tijden

De Full Course 2 start twee keer per jaar: in maart en in september. De lestijden in zowel maart als september, zijn op de woensdag van (19:00 – 22:00) en donderdag van (12.00 – 15.00).

studiebelasting

De studiebelasting voor deze Course is 15 uur per week. Dit kan uiteraard variëren per student en is inclusief de uren van de te volgen lessen. Vraag bij een gratis en vrijblijvende afspraak met één van onze docenten meer informatie over de studiebelasting en verdere inhoud van deze Course!

de full course als privéles

Het is ook mogelijk om de Full Course jaar 2 versneld te volgen als privéles. Je kan hierbij van dezelfde student extra’s gebruikmaken als reguliere studenten van de Full Course jaar 2. Vraag ons naar de voorwaarden!

student extra’s

Naast de 40 lessen, krijg je als Full Course 2 student diverse extra’s om het meeste uit jouw jaar bij MPA te halen. Zo krijg je het hele jaar gratis studiotijd, gratis toegang tot al onze evenementen inclusief guest workshops en masterclasses. Ook ontvang je kortingen op zowel software als hardware en geven onze docenten persoonlijk advies over jouw homestudio.

audities

Als je de Full Course al hebt gedaan kan je door met Full Course jaar 2. Als je het gevoel hebt dat je ver genoeg bent met produceren dat je het eerste jaar kan overslaan, dan zou je een auditie bij ons kunnen doen om meteen het tweede jaar in te stromen.

formele informatie

Als opleidingsinstituut voldoen wij niet alleen aan specifieke eisen, maar streven wij er ook naar deze op dagelijkse basis zo goed mogelijk uit te dragen. De algemene voorwaarden die gelden bij de inschrijving van een opleiding zijn hier te vinden. Hoe wij met klachten omgaan vind je hier.